Περισσότερες από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την επικείμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμά νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής η επίπτωση της ΑΙ στην αγορά εργασίας δείχνει μικρή, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, επισημαίνει η έκθεση Προοπτικές Απασχόλησης 2023.
Τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη, Τονίζουν ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές μας, ούτε θα επαναστατήσουν εναντίον μας, υπογράμμισαν ωστόσο θα αυξηθούν σε αριθμό για να… βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων., Ωστόσο κατι τέτοιο ισχύει?
«Θα εργαστώ μαζί με ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα δουλειά», είπε η Γκρέις, ένα ιατρικό ρομπότ ντυμένο με μπλε στολή νοσοκόμας.
«Είσαι σίγουρη για αυτό, Γκρέις;» τη ρώτησε ο δημιουργός της, Μπεν Γκέρτζελ της SingularityNET. «Ναι, είμαι σίγουρη», του απάντησε.
Στον πίνακα της έκθεσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία (36,4%) και την Σλοβακία (35,7%) να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου η ΑΙ απειλεί μόνο το 17,7% των θέσεων εργασίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία (27,4%) και την Ισπανία (28,0%).
Table of Contents
Επαγγέλματα που απειλούνται
O κίνδυνος είναι μάλιστα μεγαλύτερος σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, επισήμανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που σύμφωνα με την έκθεση δεν απειλούνται για την ώρα σε μεγάλο ποσοστό .
Οι εργαζόμενοι ήδη ανησυχούν : σύμφωνα με περυσινή έκθεση του ΟΟΣΑ σε επτά χώρες-μέλη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε πριν το εκρηκτικό ντεμπούτο εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τρεις στους πέντε φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της ΑΙ εντός της επόμενης δεκαετίας.
Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τους εργαζομένους και το εάν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματία Κόρμαν.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες που φέρνει η ΑΙ» είπε.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει μεταξύ άλλων να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να θεσπίσουν κατώτατο μισθό και να διευκολύνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πηγή: in.gr